Toch doen

Dat heeft Juf Maike raak verwoord: goede ideeën te over in het onderwijs, maar… geen geld, geen tijd. Het is het meest gehoorde ‘excuus’ om iets niet te doen. Kinderboekenschrijver Marcel van Driel schreef er een boek over met de welluidende titel ‘Geen tijd, geen geld, toch doen’. Dat boekje dient vooral ter inspiratie. Want tijd: is dat niet betrekkelijk? Ga eens echt na hoeveel tijd je aan verschillende zaken kwijt bent. Houd dat eens bij. Van Driel introduceert in zijn boek de Tijdvinder, een simpele manier om bij te houden hoeveel tijd je waaraan besteedt. Dan komt menigeen tot de ontdekking dat er wel tijd is, maar dat mensen die tijd niet efficiënt gebruiken. Tijd is waardevol, in diverse opzichten. Niet dat Juf Maike nu ineens moet stoppen met ‘klessebessen’, maar wel dat ze meer bewust met tijd omgaat.

Geld. Daar hebben we ook altijd chronisch gebrek aan, toch? Maar de nieuwe economie is aan een opmars bezig, ook in het onderwijs. Crowdfunding voor speciale projecten. Ruildiensten. En natuurlijk: delen. Dat gaat volgens deskundigen de ruggengraat worden van de moderne economie: delen. Dan denken velen direct aan grote zaken als Uber en AirBNB, maar ook op kleine schaal kan dit uitstekend werken, bijvoorbeeld tussen scholen in dezelfde wijken. Blijkt dat je samen over best veel middelen beschikt.

Juf Maike komt in haar blog snel tot de kern: Stel dat je nou nog maar een jaar mocht lesgeven. Wat wil je de kinderen mee geven? En wat heb je daarvoor nodig? Als ik nog maar een jaar mocht lesgeven, zou ik de kinderen zoveel mogelijk nieuwe ervaringen willen mee geven. En ze meer eigenaar maken van hun leren. Wat willen ze leren en hoe willen ze dat aanpakken? Klinkt behoorlijk als de 21 century skills. Waarom wachten? Ik start graag nu.”. Betrek dat eens op een opleiding of een cursus. Wat zou je doen als je nu wist dat je deze baan nog maar een jaar had? Zou dit jouw ambitie veranderen? Of juist verdiepen? Waarom wachten? Neem het initiatief nu. Het geldt voor de school van Juf Maike, het geldt voor het hele onderwijs, het geldt voor jou, het geldt voor alles.

De beste verdediging is de aanval. Altijd. Ofwel: pak de controle en wacht niet af. Mooie les van de juf. De hele blog lezen? Dat kan op http://www.jufmaike.nl/geen-tijd-geen-geld-toch-doen-in-het-onderwijs/.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.