Soft skills

En? Weet u al wat u dit jaar gaat doen? We doelen op opleidingen. Als credit manager of credit controller zult ook u aan uw kennis moeten werken dit jaar. De markt verandert in hoog tempo, het vak verandert in hetzelfde tempo mee. Een goede werkgever – als u tenminste geen zzp’er bent – her en erkent dit en stemt al vroeg in het jaar een opleidingsplan met u af. Zo’n plan dient diverse doelen: natuurlijk heeft iedereen er baat bij als u uw kennis op peil houdt, maar in het plan kunt u ook uw ambitie ‘vastleggen’. Meer van hetzelfde doen of een trede hoger op de carrièreladder? Die keus is aan u. Wellicht ziet uw werkgever potentie, maar dan nog is de keus aan u om die potentie waar te maken en de kansen te grijpen.

Dan is de volgende stap om te bepalen welke opleidingen en trainingen u gaat volgen. Wordt een rondje lezingen en congressen tijdens een vakbijeenkomst, een training van een paar dagen of een serieuze opleiding die langere tijd in beslag neemt? Wat past bij de doelstelling en eventueel de ambitie? Het gaat erom hoe u zich als credit manager en credit controller wilt ontwikkelen. In de breedte van het vak of toch een specialisatie? Voor elke ambitie is een geschikte opleiding te vinden. En een opleider.

Tip: kijk niet alleen naar de zuiver vakinhoudelijke kant. Natuurlijk is vakkennis de allereerste prioriteit. Een credit manager dient verstand te hebben van complexe financiële processen, van debiteurenbeheer, van incassoregels. Maar het is ook vooral een ‘mensenvak’. Een goede opleiding besteedt ook aandacht aan de zogeheten ‘soft skills’. Hoe ga je met mensen om, intern en extern, met klanten? Klanten. Want ook een debiteur is in de regel nog steeds, in de eerste plaats, een klant. Daar moet je mee leren omgaan. Deels is dat ervaring, deels is het aan te leren. Een goede opleider heeft daar oog voor en zorgt ervoor dat u zichzelf op dat terrein echt kunt ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.